30 maart 2014 wandelen tussen Manta en Saluzzo
25 maart 2014
Messer Tulipano – 15e editie
31 maart 2014

Eerder schreef ik al over ricotta, een kaassoort die overal in Piemonte wordt geproduceerd. Een heerlijk en, eigenlijk, Siciliaans gerecht is ricotta met verse spinazie in bladerdeeg. Verse spinazie is overal nog volop te koop. Daarom nu dit makkelijke recept voor vier personen, dat ook nog eens snel klaar is. Heerlijke voor een lome zondagmiddag lunch of gewoon als avondmaaltijd deze variatie op een Italiaanse recept.

In de Italiaanse supermarkt zijn rollen bladerdeeg te koop (liggen in het koelvak). In Nederland kom je het ook wel tegen. Bekender zijn de plakjes bladerdeeg van 15 x 15 cm. Een goed alternatief wanneer je geen zin hebt bladerdeeg zelf te maken en je de rollen niet kunt vinden. Maak van deze vierkanten plakjes bladerdeeg een rechthoek van ca. 30 x 30 cm en leg het op bakpapier op een bakplaat.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius.

Voor de vulling heb je 150 gram verse spinazie, 250 gram champignons (half gewone en half kastanje), 150 gram verse ricotta, 20 gram geraspte Parmezaanse kaas, zout en peper en wat nootmuskaat nodig.

Maak de champignons schoon, snij ze in schijfjes en bak ze in olijfolie. Leg de gebakken champignons in een bakje opzij. Snij vervolgens de spinazie fijn en bak het kort in wat olijfolie (tot de spinazie geslonken is). Prak de ricotta met een vork en meng er de Parmezaanse kaas en nootmuskaat doorheen. Doe de ondertussen afgekoelde spinazie en champignons erbij en breng het zo nodig nog op maak met wat peper en zout.

Schep het mengsel op het bladerdeeg (dat al uitgerold op een bakplaat ligt) en breng daarna de twee lange kanten van de rechthoek naar elkaar toe. Gebruik hiervoor het bakpapier, waarop het deeg ligt: pak het bakpapier aan een zijde op, rol de twee kanten naar elkaar toe en ‘plak’ de twee zijden aan elkaar vast. Bestrijk het deeg met wat melk en/of room.

Doe de bakplaat met de spinazie-deegrol in de oven op 150 graden Celcius: 10 tot 15 minuten. Daarna nog een paar minuten op 180 graden Celcius. Tot het deeg lichtbruin is.

Snij de rol, na het uit de oven halen, in vier plakken. Smakelijk eten!

Comments are closed.