Over de lijkwade van Turijn
19 februari 2014
La ricotta Piemontese
10 maart 2014

22-23 maart en 29-30 maart 2014Cioccolato alla Corte del Barolo Chinato

De Enoteca Regionale del Barolo organiseert deze maand weer haar jaarlijkse proeverij van de Barolo Chinato met chocolade.

Bezoekers krijgen deze dagen de gelegenheid een twintigtal verschillende Barolo Chinato te proeven. Een goede gelegenheid om naast elkaar de verschillen in smaak van dit speciale drankje te proeven. Elke producent geeft een eigen interpretatie aan zijn/haar Barolo Chinato.

Barolo Chinato is extra lekker in combinatie met een stuk chocolade. Een ander geroemd product uit Piemonte. De chocolade tijdens de proeverij komt van de beste Piemontese chocolaterieën: Baratti & Milano, F.lli Marolo, Novi en Venchi.

De tijdstippen staan nog niet vermeld op de website van de Enoteca del Barolo. Waarschijnlijk vindt de proeverijen aan het einde van de middag plaats.

Deze proeverij vindt op 8 en 9 maart ook plaats in Turijn, in het Palazzo Barolo met ingang aan de Via Corte d’Appello 20c. De proeverij is aldaar van 15.30 tot 19.30 uur. Toegang kost € 10,-. Op 16 en 17 maart wordt deze proeverij gehouden in Cuneo, in Relais Cuba.

Wat is Barolo Chinato?

De Barolo Chinato is een soort wijn, gemaakt van 100% nebbiolo druiven. Aan de wijn worden kruiden als kardamon en kina, rabarberwortel en gentiaan toegevoegd.

Deze wijn is ontstaan achterin de werkplaatsen van apothekers en andere drankproducenten aan het einde van de 19de / begin 20ste eeuw. Basis vormde indertijd waarschijnlijk een oude wijdverbreide gewoonte in de Langhe. Wijn met kruiden werd toen als medicijn gebruikt om ongemakken te voorkomen of lichte kwalen te genezen. Vooral bij koude zou het heilzaam zijn. Het werd gedronken als ‘vin brulé’, warm en versterkend en goed voor de spijsvertering. Boeren schonken het als blijk van gastvrijheid aan hun gasten.

Giandujotti chocolaatjes

Het idee om een kwalitatief hoogstaande wijn als Barolo te onderwerpen aan een bewerking door een ‘Erborista’, een kruidenkenner, is afkomstig van een apotheker uit Alba (stadje in de Langhe).

Deze apotheker, dottore Giuseppe Cappellano, stelde het eerste recept samen. Dit werd later geperfectioneerd  door een andere apotheker, ‘il dottore’ Mensio.

Verantwoordelijk voor de verspreiding van de Barolo Chinato is Giulio Cocchi. Hij begon in 1891 in Asti met de productie van deze wijn volgens een eigen origineel recept.

Basis van de Barolo Chinato is de Barolo DOCG. Daaraan zijn kruiden als kardamon en kina, kaneel, kruidnagel, koriander, muskaatnoten, vanille, zoete sinaasappel, rabarberwortel en gentiaan toegevoegd. Gedurende 30 tot 45 dagen wordt de wijn, in roestvrijstalen vaten, dagelijks geroerd. Vervolgens gefilterd. Daarna rust de wijn enkele maanden tot een jaar in houten tonnen (‘barrique’) op kamertemperatuur. Na het bottelen van de wijn blijven de flessen nog zes maanden zonder etiket. Daarna pas mag de Barolo Chinato worden verkocht.

Barolo Chinato wordt gedronken ter afsluiting van de maaltijd; op kamertemperatuur of verwarmd en met een sinaasappelschil.

Nieuw is het inzicht dat Barolo Chinato bij uitstek geschikt is om te schenken bij het eten van chocolade met een hoge concentratie cacao, de zwaardere soorten chocolade. Dit type chocolade, van de ene producent nog lekkerder dan van de andere, is overal in Piemonte verkrijgbaar.

Chocolatier Andrea Slitti produceert zelfs een praline gevuld met Barolo Chinato. Hiermee won Slitti in 1994 de Grand Prix de Chocolaterie van Parijs en in 1996 de Chocolade Olympiade in Berlijn.

De beste temperatuur om Barolo Chinato te drinken is 16 tot 18 graden Celcius.

Comments are closed.