Boek met alle adressen van Maestri del Gusto in Turijn
11 februari 2014
Barolo Chinato met chocolade! Waar proeven?
6 maart 2014

In de NRC-rubriek ‘Ophef&Onzin’ berichtte Hendrik Spiering laatst over een nieuwe (on)zinnige analyse over de lijkwade van Turijn. Deze lijkwade is al een mysterie vanaf het moment dat het gevonden werd. In Turijn wordt er een heus museum aan gewijd.

Foto is eigendom van bureau voor toerisme in Turijn

Op het doek is een afdruk van een lichaam te zien. Het zou om het lichaam van Jezus gaan. De historische kruisigingsdetails lijken correct, met de spijkers door de polsen (en dus niet door de handen zoals op alle middeleeuwse afbeeldingen te zien is). In 1988 werden vezels uit de lijkwade gedateerd als veertiende eeuws. Dat maakte het raadsel niet minder raadselachtig. Er zijn honderden theorieën over de herkomst en er zijn vele boeken over geschreven. Een theorie luidt dat het doek een camera obscura foto van Leonardo da Vinci is. Volgens anderen zijn de verkleuringen ontstaan door opdampende ammoniak uit het dode lichaam.

Waar gaat het meest recente inzicht om? In het wetenschappelijke tijdschrift van de Italiaanse ingenieursvereniging, Meccanica, (februari) hebben drie ingenieurs uit Turijn een nieuw idee gelanceerd. Door een plotselinge burst van neutronenstraling kan volgens hen de afbeelding van Jezus op het doek ontstaan zijn. Eén van hen, A. Carpinteri, ontdekte onlangs dat bij samenpersing van rotsen neutronenstraling vrijkomt. Volgens de historische aardbevingslijst van een Amerikaanse overheidsorganisatie (de NOAA) zou er in 33 na Christus een aardbeving in het heilige land zijn geweest. Dat komt mooi uit, dachten die Italianen vast. Voor die benodigde hoeveelheid neutronen moet die aardbeving echter één van de aller zwaarste ooit zijn geweest. En dan te bedenken dat het jaar 33 als jaar van kruisiging niet eens zeker zou zijn. Kortom … mysterie nog steeds niet opgelost.

Comments are closed.