Alba ondergronds – Alba Sotterranea viaggio al centro della città
14 januari 2014
Eataly is jarig en viert feest
17 januari 2014

Een foto in een mailbericht van flessen grappa en de daarbij vermelde prijzen (van 250 tot 1000 euro) maakte mij nieuwsgierig naar diens producent, Romano Levi (1928-2008). Ook al is hij overleden zijn grappa, op traditionele wijze, gedistilleerd, wordt nog steeds gemaakt in Neive. De etiketten, die hij bij leven voor elke fles apart persoonlijk tekende, sieren nog steeds de flessen. Maar sinds zijn overlijden als reproductie van het origineel van de meester.

Naam van de distilleerderij is Levi Serafino Neive Specializatta Distilleria di Vinacce, maar iedereen kent het als de distilleerderij van Romano Levi, zoon van Serafino, de oprichter. Vinacce betekent droesem van druiven. Voor deze grappa is het droesem van Barolo en Barbaresco druiven. Droesem blijft achter in de tanks nadat de wijn is overgezet in vaten. Dus feitelijk het ‘afval’.

Voorbeeld van een etiket.

Grappa was waarschijnlijk daarom ook ooit een drank voor de armen, maar wordt nu steeds populairder en kent vele kwaliteiten. Die van Romano Levi is (was) geliefd bij velen, waaronder bekende mensen als Helmut Kohl, Marcello Mastroianni, Andrea Bocelli. Zijn roem dankte hij aan een bekende Italiaanse fijnproever, Luigi Veronelli, die hem de ‘Grappaiolo Angelico’ noemde.

De smaak van deze grappa wordt wel omschreven als ruw, zuiver, sterk verankerd in de boeren traditie,  ontdaan van luxe en zoetheid en zonder concessie te doen aan een moderne zachte smaak.

Het huis van Romano Levi en zijn zus Lidia ( Via XX Settembre 91, Neive) is nu een levend museum. Levend omdat in de koperen distilleerketel nog steeds zijn grappa wordt gestookt. Veel voorraad tref je er niet. Hier tref je het tegenovergestelde van een massaproducent, terwijl de flessen nog steeds makkelijk hun weg over de wereld vinden. Het is te bezoeken. Dorpsgenoot Giorgio Toso in Neive (Via XX Settembre 44) koestert in zijn cantina een collectie flessen grappa van de hand van Romano Levi. Mogelijk verkoopt hij wat… Maar anders kan in de Enoteca (heet er Bottega) van Neive vast wel een andere lekkere grappa geproefd worden.

Leuk is nog te vermelden, dat zijn etiketten zo bekend zijn, dat dat in 2007 reden was er een tentoonstelling aan te wijden in Palazzo Bricherasio in Turijn.

Comments are closed.