Zelfs rondom de prei kan je in de Langhe een feest bouwen: 9-24 november

Piemontees eten – Acciughe al verde op 10 november in Mango
7 november 2013
Piemontees eten: Bagna Cauda op 9 en 22-24 november
11 november 2013
Bekijk alles

Zelfs rondom de prei kan je in de Langhe een feest bouwen: 9-24 november

Zoals de foto al laat zien hebben we het hier niet over een gewone stronk prei, maar over de lange soort il Porro di Cervere, prei uit het plaatsje Cervere in de Langhe. Het bijzondere aan deze preisoort komt door de plek waar het groeit, de grond rondom Cervere. De grond bestaat uit klei, fijn zand en kalk; een in de natuur weinig voorkomende samenstelling. Hierdoor is prei gekweekt op deze grond zachter en zoeter van smaak en daardoor ook beter verteerbaar. Het volgens de bewoners hier heersende microklimaat maakt dat de prei langer wordt en minder vatbaar is voor schimmels. Pesticiden worden dan ook niet gebruikt.

Aan deze prei wijdt het plaatsje Cervere twee weken feestelijkheden: Fiera del Porro di Cervere. Vanaf 9 november zijn er in het dorp conferenties, maaltijden en een markt te bezoeken. En zoals een goed lokaal feest betaamt, wordt ook het dansen in de avond niet vergeten. De maaltijden zijn, hoe kan het ook anders, voorzien van prei. Die uit Cervere welteverstaan: prei onder olie, prei gratin, prei in de bagno caoda, worstjes in prei, ravioli met prei, risotto met prei. Alleen de toetjes zijn zonder prei.

Cervere is een klein plaatsje net rechts van de snelweg Savona-Turijn in een stukje vergeten Langhe. Je kan er langskomen als je van Fossano naar Bra rijdt. De naam heeft het waarschijnlijk te danken aan il cervo, wat hert betekent. Al in de 10de eeuw woonden er mensen; mogelijk monniken gezien de melding van de aanwezigheid van een klooster. Een votifkapel langs de weg vanaf Fossano herinnert nog hieraan. Een oude toren verwijst naar de aanwezigheid van een kasteel. Al in de 13de eeuw werd het dorp in de strijd met Asti verwoest. Met hulp van Cherasco werd het kasteel later herbouwd, maar overleefde de vele legers die daarna aan hun deur voorbij gingen niet.
In de buurt blijkt ook een geroemd restaurant te zijn. Althans volgens de vele recensies op tripadvisor. Het heet Antico Corona Reale da Renzo; wel het hogere prijssegment!

Comments are closed.