Piemontees eten – Bunet op 24 november in Mango

Piemontees eten – Bollito misto op 24 november in Barolo
14 november 2013
Een likeur van cacao en hazelnoot
23 november 2013

Op 24 november kan je in de Langhe vanaf 16.00 uur leren hoe het Piemontese dessert Bunet te maken. De locatie is het kasteel van Mango. Gastheer is de aldaar gevestigde Enotecha. Het dessert proeven vergezeld door een proeverij van een glas Moscato (?) kan dus niet uitblijven.

Bunet, ook wel Bonèt geheten, is een typisch Piemontees dessert. Het wordt gemaakt van eieren, suiker, melk, amaretti koekjes en soms met chocolade of cacao en wat likeur. De chocolade en likeur vond vroeger alleen zijn weg naar de Bunet in de rijkere keuken en niet op het arme platteland.

Hoe komt deze pudding aan zijn naam? Aan het einde van een copieus diner ‘overdekt’ de Bunet, Piemontees voor deksel of muts, de hele maaltijd. Na het diner of de lunch was het weer tijd om te gaan. Je zette vroeger dan je muts of hoed op en ging naar huis. Met de pudding Bunet dus in overdrachtelijke zin. Als likeur werd vroeger Fernet gebruikt, aangezien dit de spijsvertering zou versnellen.

Tegenwoordig kom je ook varianten met koffie, cognac en de typische Langarole hazelnoot, ‘Tonda Gentile delle Langhe’, tegen.

Een recept staat op pagina 140 in het boek ‘Genieten in Piemonte. Een reis door de bakermat van Slow Food’.

Meer informatie over de Bunet kookles: http://www.enotecamoscato.com/it/27-BAGNA-CAUDA-E-COOKING-AND-TASTING-SHOW.html

Comments are closed.