Piemontees eten: Bagna Cauda op 9 en 22-24 november

Zelfs rondom de prei kan je in de Langhe een feest bouwen: 9-24 november
8 november 2013
Piemontees eten – Bollito misto op 24 november in Barolo
14 november 2013
Bekijk alles

Piemontees eten: Bagna Cauda op 9 en 22-24 november

Bagna Cauda (ook wel geschreven als Bagna caôda of càuda) is zo’n typisch Piemontees gerecht dat in de herfst en winter op het menu verschijnt. Ooit een gerecht voor de armen, wordt het nu als een delicatesse geserveerd. Families maken het daarom ook graag voor speciale gelegenheden; met de familie of wanneer men met vrienden en buurtgenoten eet.

Het is een warme saus, die met rauwe groenten wordt opgediend. De stukjes groenten doop je als bij een fondue in de warme saus. De saus zit in een door een kaars verwarmde aardewerken pot. De saus wordt gemaakt van boter, olijfolie, veel knoflook en ansjovis. Per regio kunnen variaties voorkomen, zoals dat de groenten gekookt of geroosterd zijn. De groenten moeten zeer vers zijn en in dunne repen gesneden. Het is een uitgelezen moment om de zogenoemde ‘vergeten groenten’ als kardoen, aardperen en dergelijk aan te bieden naast de meer gebruikelijke paprika, bloemkoolroosjes, bleekselderij en lente uitjes.Vanwege de hoeveelheid knoflook is het een gerecht voor in het weekend.

De Piemonteser houdt van vlees en dat is in dit gerecht ver te zoeken. Daarom zie je vaak dat de Bagna Cauda centraal staat, maar wordt vergezeld door allerlei andere lekkere anti pasti, waaronder die met vlees. Hoewel de ansjovis en dito gerechten veelal uit Liguria komen, is het visje danig ingeburgerd. Mogelijk komt dit door de al eeuwen lang bestaande handelsroutes die via Piemonte van zuid naar noord, en andersom, liepen.

Op 9 november wordt Bagna causa geserveerd in de Salone Boffa Luigi te Guarene, om 19.30 uur. Reserveren via telefoon 0039 0173 611411.

Van 22 tot 24 november organiseert het dorpje Mango een Bagna Cauda feest: op 22 en 23 november is het dineren en op 24 november lunchen in de Enoteca Regionale di Mango. Niet alleen maak je dan kennis met de Bagna Cauda, maar ook is het de gelegenheid te proeven van de echte hazelnotentaart vergezeld van een glas Moscato d’Asti. De enoteca is gevestigd in het prachtige kasteel van Mango. Dat alleen al is een bezoek waard. Meer informatie op: http://www.enotecamoscato.com/it/

Comments are closed.