Piemontees eten: 8-10 november Pera Madernassa in Guarene

Over de paddestoel funghi porcini
4 november 2013
Piemontees eten – Acciughe al verde op 10 november in Mango
7 november 2013
Bekijk alles

Piemontees eten: 8-10 november Pera Madernassa in Guarene

Wie van ouderwetse Piemontese gerechten houdt of deze graag eens willen ervaren, kan in november zijn hart ophalen in de Langhe. Diverse dorpen organiseren een festijn rond zo’n typisch Piemontees gerecht. Vandaag hebben we het over een peer.

De Pera Madernassa is een typische peer uit de omgeving van Alba en de Val Grana (vallei richting de Alpen ten westen van Alba). Deze peer komt oorspronkelijk uit het dorpje Madernassa. Hier zou een Martin Sec peer zich met een andere perenboom hebben gekruist tot deze Madernassa. Net als de Martin Sec is het een kookpeer en is de oogst vanaf oktober. Een IGP-registratie (Indicazione Geografica Protetta) is in de maak. De peer bevat weinig calorieën (wel zo prettig met Sinterklaas en de Kerst in aantocht), veel kalium en is vezelrijk.

Deze peer wordt in allerhande gerechten verwerkt, zoals samen met druiven, appel, vijgen en noten als cugnà (een soort marmelade ter garnering van kaas of vlees), als marmelade, in azijn en in distilleer.

Het plaatsje Guarene staat tussen 8 en 10 november in het teken van deze peer. Er wordt dan geconfereerd, geleerd en geproefd. De conferentie is op 8 november om 18.00 uur in het restaurant met de toepasselijke naam ‘Madernassa’. De kookcursus is op 9 november om 16.00 uur in het paleis Re Rebaudengo en op 10 november staat de lunch (pranzo) in het teken van deze peer: om 12.30 uur in restaurant Miralanghe. Aan de lunch gaat nog een bezoek aan de Entoeca Communale del Roero vooraf.

Ga voor meer informatie naar de website van Guarene: http://www.guarene.it/wp-content/uploads/2013/10/locandina-pera.pdf

Comments are closed.