Piemontees eten – Bunet op 24 november in Mango
17 november 2013
Govone – Il Magico Paese di Natale – 30 november t/m 22 december 2013
27 november 2013

Piemonte is de regio van wijnen, hazelnoten en rijst. Maar dat niet alleen. De regio heeft ook veel producenten van marmelade, hazelnootcrème, vruchtensiroop en chocolade in heel veel verschillende verschijningsvormen en variëteiten. Allemaal zonder conserveringsmiddelen, ed.

Sommige marmelades zijn voor op het brood of voor in taarten (bijvoorbeeld in de bekende crostata), maar andere samenstellingen van fruit en noten worden hier ook met kaas gegeten. Bijvoorbeeld de zogenoemde ‘mostarde’ en ‘cugnà’.

Door een geschenk van een Torinese vriendin werd mijn aandacht gevestigd op het merk Albergian. Een bedrijf dat volgens de eigen site al dit soort producten produceert. Een merk dat zeker in de vele kleine delicatessenwinkels van Turijn en omstreken verkocht wordt. 
Van dit merk kreeg ik van haar een nieuw product van de firma cadeau: Piemontesin cremoso liquore di cacao. Een likeur gemaakt met cacao en hazelnoten om te schenken over roomijs. Een scheutje over twee bolletjes ijs en je hebt een heerlijk dessert. Eventueel nog wat geroosterde en fijngesneden hazelnoten, de Tonda Gentille delle Langhe natuurlijk!, erover en het dessert wordt nog specialer.
De presentatie is ook speciaal. De likeur zit in een smalle blauwe enigszins kromme fles. Een leuk cadeau om mee naar huis te nemen na een verblijf in Turijn of de Langhe of – natuurlijk – om voor jezelf te kopen ;-).

Comments are closed.