Truffel seizoen breekt aan met veel festiviteiten in Alba

Klassieke concertzondagen in Alba
6 oktober 2013
Artikel ‘Truffelkoorts’ op site ‘De smaak van Italië’
12 oktober 2013
Bekijk alles

Truffel seizoen breekt aan met veel festiviteiten in Alba

In oktober als veel druiven al zijn binnengehaald en verwerkt worden tot heerlijke wijnen, is de focus in het zuidelijke deel van Piemonte en dus ook de Langhe gericht op de witte truffel, il Tartufo Bianco ofwel il Tartufo d’Alba. Dan vinden overal jaarmarkten plaats waar witte en zwarte truffels te koop worden aangeboden. Maar ook allerhande festiviteiten. Deze zijn te verdelen in ‘enogastronomia’, folklore, manifestaties, tentoonstellingen, cultuur, muziek, sport en markten.

De truffelmarkt in Alba vindt dit jaar op alle zaterdagen en zondagen tussen 12 oktober en 17 november en op 1 november van 9.00 tot 20.00 uur op het Cortile della Maddalena in Alba. Toegangsprijs is € 2,-. In andere plaatsen in de Langhe en Monferrato worden ook boeren- truffelmarkten georganiseerd; vaak dan zonder toegangsprijs. Die van Alba wordt gezien als de grootste en meest prestigieuze en men garandeert er dat de op de truffelmarkt van Alba gekochte truffel een echte is. Gecontroleerd door ‘una Commissione Qualità’.

Tijdens de markt kan er in ‘il Palazzo del Gusto’ na reservering een wijnproef en/of een eetproef genoten worden. Ook kunnen door beroemde koks klaargemaakte gerechten worden genoten.

Op zondag 13 oktober is er tussen 10 en 19.00 uur in het historische centrum van Alba een Albaromatica. Liefhebbers van kruiden en specerijen kunnen dan hun hart ophalen. De veelzijdigheid van deze producten komen worden dan gedeeld met alle bezoekers. Ingrediënten die een gerecht net dat bijzondere geeft.

De vrijdagavonden in centrum Alba zijn tussen 17 en 20.00 uur gericht op het proeven van wijn en allerhande andere lokale lekkernijen. Winkels en enoteche stellen zich gastvrij open om klanten en gasten te laten ruiken en proeven aan en van producten van het omliggende platteland.

Op 26 oktober is de Fondazione Ferrero tussen 9 en 13.00 uur gastheer van de 12de editie van het ‘Bere il territorio – Concorso Letterario Nazionale‘.

Zondag 3 november is er tussen 10 en 19.00 uur in het centrum de markt ‘Langhe e Roero in Piazza … con la Granda!‘.  Een markt waar voor de streken Langhe en Roero typische producten alle aandacht krijgen. Ligurië is er dit jaar als gast ook vertegenwoordigd met olijfolie, ansjovis en vele andere regionale producten. Bezoekers krijgen de gelegenheid te proeven en te kopen. Wijn kan dan natuurlijk niet ontbreken. Op het ‘Isola del vino’ kunnen wijnen uit de Langhe en Roero geproefd worden.

Op 26 en 27 oktober is het in Alba op het Piazza Risorgimento proeven van Piemontees vlees en brood uit de Langhe. Zaterdag 26 oktober om 19.00 uur en op zondag de hele dag.

Op 1, 2 en 3 november kan op het Piazza Risorgimento tijdens ‘La Nocciola più Buona del Mondo‘ geproefd worden van de hazelnoot, één van de drie typische producten uit de Langhe: hazelnoten, chocolade en kaas. Samen met een glas Moscato d’Asti, een grappa of een van de grote wijnen van VINUM.
Op 9 en 10 november is het dan de beurt aan ‘il Cioccolato e le Grappe‘.
Op 16 en 17 november zijn het de DOP kazen uit Piemonte.

Programma boekje: http://issuu.com/up_studio/docs/programma_it/40?e=8844909/4677587

Comments are closed.