Palio degli Asini in Alba op 6 oktober a.s.

Invito a cena .. a buio – dineren in het donker
30 september 2013
Klassieke concertzondagen in Alba
6 oktober 2013

Oktober is in Alba de tijd van festiviteiten rondom il Tartufo Bianco d’Alba. Een belangrijke festiviteit dat hieraan voorafgaat is de Palio degli Asini.

Zondag 6 oktober a.s. vindt de jaarlijkse Palio degli Asini plaats in Alba. Dan strijden negen wijken om de eer en het vaandel. De binnenstad van Alba is veranderd in een middeleeuwse stad. De Palio wordt voorafgegaan door een grote stoet van duizenden figuranten door het historische centrum van Alba. Adellijke dames, ruiters, soldaten, boeren en buitenlui, stedelingen, trommelaars en banier- en vaandeldragers lopen gekleed in middeleeuwse kostuums door de stad en geven je het gevoel dat je in een ander tijdperk bent aanbeland. Deze stoet begint om 14.30 uur. Daarvoor, om 10.00 uur, heeft elke wijk al een ezel toegewezen gekregen. Dit toewijzen gebeurt op het Piazza Risorgimento.

De Palio vindt plaat op Piazza Medford en begint om 16.30 uur. Er zijn twee races, gevolgd door de finale. De winnaar is de trotse eigenaar van een vaandel, maar nog belangrijker de trost van zijn wijk dankzij een aardige en koppige muilezel.

De legende wil dat deze palio met ezels is ontstaan om het naburige Asti te jennen. Asti wilde niet dat Alba nog langer aan hun palio deelnam, omdat Alba steeds won. In tegenstelling tot de palio in Asti (en Siena), gaat het in Alba – volgens eigen zegge – alleen maar om het plezier en niet zo zeer om het winnen. Ezels kunnen namelijk koppig zijn. Je weet dus nooit hoe het zal lopen. De Paglio degli Asini werd, geïnspireerd door de geschiedenis, in de huidige vorm voor het eerst in 1932 gereden.

Voor het bijwonen van de race moeten kaartjes gekocht worden. Dit kan aan de Via Giovanni XXII 2a in Alba (ciaotickets).

Comments are closed.