Artikel ‘Truffelkoorts’ op site ‘De smaak van Italië’

Truffel seizoen breekt aan met veel festiviteiten in Alba
12 oktober 2013
il Baccanale del Tartufo op 19 oktober in Alba
14 oktober 2013
Bekijk alles

Artikel ‘Truffelkoorts’ op site ‘De smaak van Italië’

Wie de wonderlijke wereld van de kostbare witte truffel wil leren kennen, moet beslist naar Alba, de kleine hoofdstad van Langhe. Zaterdag 12 oktober gaat hier de Internationale Truffelbeurs van start, waar je zes weken lang kunt genieten van gastronomische evenementen rondom, inderdaad, de truffel.
De intense geur en onvoorstelbaar verfijnde smaak van de witte truffel, in dit gebied ook wel de witte diamant genoemd, maken de zwam zeer geliefd. Dat merk je ook aan de prijs, die  kan oplopen tot zo’n vierduizend euro per kilo. Desondanks kom je de truffel tegen in vele plaatselijke gerechten. Meestal wordt hij rauw geserveerd, in heel dunne plakjes. Maar hij gaat ook door de risotto, door pastagerechten met  tajarin of in fonduegerechten. De witte truffel tovert ieder gerecht om tot een koninklijk maal. Minder mooie exemplaren worden verwerkt in patés, sauzen en kazen.
De witte truffel moet aan hoge kwaliteitseisen voldoen. Op de Mercato Mondiale, die tijdens de Truffelbeurs plaatsvindt op het pleintje van de achttiende-eeuwse Maddalena-kerk, wordt iedere truffel gekeurd door een zeer strenge jury. Maar ook van de truffels die je in de kleine winkeltjes in het oude centrum koopt, is de kwaliteit gegarandeerd. Niemand sjoemelt daarmee. Dat zou immers ten koste gaan van de goede reputatie van de truffel.
Het stadscentrum van Alba, hoofdstad van de witte truffel, staat vol architectonische hoogtepunten. Vergeet niet van je bord op te kijken en te genieten van de vele historische gebouwen  die pronken met hun prachtige façades. De decoraties, zoals de terracotta friezen van Casa Do, slepen je mee in een  duizelingwekkend schouwspel. In het historische Caffè Pettiti kun je je te midden van oude lambriseringen en  art-decospiegels tegoed doen aan warme dranken, likeuren en gebakjes. Je droomt weg bij de Loggia dei Mercanti, een  galerij met spitsbogen en een fries beschilderd met bloemmotieven. Vanaf hier kun je ook de ‘skyline’ van Alba  bewonderen met zijn vier middeleeuwse torens. Tijdens de middeleeuwen stonden er hier meer dan honderd, maar in  de loop van de eeuwen zijn die afgebroken zodat de materialen verwerkt konden worden in andere gebouwen. Toch  blijft het een mooi zicht, helemaal met de heuvels van de Langhe en Roero op de achtergrond.
Wie verder wil lezen, klik naar de website van het tijdschrift De smaak van Italië:

Comments are closed.