Literaire wandeltocht op zondag 8 september
4 september 2013
Voor de 9de keer: Cheese in Bra – 20 tot 23 september
8 september 2013

Het probleem van een moestuin is dat je het ene moment niets hebt en het volgende veel teveel. Een ‘probleem’ dat over landsgrenzen heen gaat. Ook al is de oogst hier in de Langhe dit jaar met alles een stuk later dan gebruikelijk, maakt dat de oogst niet minder. Op dit moment zijn het vooral de zucchini (courgetten) en perziken. Over de perziken later.

Wil je een paar kilo zucchini niet weggooien en heb je alle buren al voorzien, dan rest alleen nog maar creativiteit in de keuken. De vriezer is bij ons geen optie, aangezien de elektriciteit wel eens wil uitvallen; ook als wij niet hier zijn… Daarom is het recepten verzamelen en veel zucchini eten. Geen straf, want je kan er de lekkerste gerechten mee maken. Een eenvoudig gerecht is eentje met aardappelen, gevonden in een boek van de dames van de River Café uit Londen (Ruth Rogers en Rose Gray. Ik ben een fan van hun recepten en sla ze dus graag op als ik op zoek ben naar iets anders.

Voor het gerecht ‘Zucchini met aardappelen uit de oven’ heb je het volgende nodig (voor 6 personen):

1 kg vastkokende aardappelen, geschild (verse, net geoogst)
1 kg zucchini, gewassen (de lichte soort: chiare, zie de foto)
3 teentjes knoflook, gepeld en in vieren
2 eetlepels verse tijmblaadjes (tijm is een dankbare plant in de Langhe)
versgemalen zwarte peper en zeezout
olijfolie

Verwarm de oven op 210 graden Celsius. Snijd de aardappelen en zucchini in blokjes van circa 2 cm. Doe ze in een kom met knoflook, tijm, peper en zout naar smaak en 3 eetlepels olijfolie. Meng alles voorzichtig. Neem een ovenschaal en laat die heet worden. Doe het mengsel erin en schud de schaal flink. Zet het gerecht 45 minuten in de voorverwarmde oven. Schud of schep alles af en toe om en door elkaar. De zucchini moeten karamelliseren en de aardappelen bruin worden.

In de Langhe kom je dit gerecht ook tegen met Fontina kaas, maar dit maakt het gerecht onnodig zwaar. Het is heerlijk om zo te eten en/of met wat geraspte Parmezaanse kaas en voor de liefhebbers van vlees, met een stukje vlees.

Comments are closed.