Palio in Asti -12-15 september
12 september 2013
‘Genieten in Piemonte’ binnenkort ook te leen in de bibliotheek
19 september 2013

De ‘lumaca’ (slak) is een ware delicatesse in het stadje Cherasco. In de omliggende wijngaarden zijn de slakken volop aanwezig. Elk jaar wordt er daarom de zogenoemde ‘Incontro internazionale di elicicoltura e festival nazionale della lumaca in cucina’ gehouden. Dit jaar van 27 tot 30 september en voor de 42ste keer. Elicicoltura wil zeggen, dat het hier gaat om de gekweekte versie van de huisjesslak.

Cherasco noemt zichzelf de hoofdstad van de slak. In diverse restaurants kan culinair genoten worden van hoe zij dit hoofdstad zijn in de praktijk vorm geven. De restaurants met openingstijden staan in bijgaande link vermeld: www.lumache-elici.com De slak wordt aangeprezen als een bron van voeding met weinig vet, beperkte hoeveelheid calorieën, minerale zouten en veel proteïne. Dus wat weerhoud je…?

Het is niet alleen een beurs voor de ‘producenten’ en koks, maar ook voor een ieder die daar meer van wil weten en een lezing of de markt wil bezoeken. Of met een groep op pad gaan om de slak in de eigen habitat te bezoeken. Dit allemaal is mogelijk. Cherasco organiseert rond deze voor de stad belangrijke beurs allerhande evenementen. Zie hiervoor ook bovenstaande link.

En mocht je niet van slakken houden, Cherasco is op zich al een bezoek waard. Voor de lekkere chocolade, waar ze ook beroemd om zijn, te proeven en kopen of om de mooie en oude gebouwen te bewonderen. Het is een stadje dat in het midden van de 13de eeuw gesticht is, bovenop een heuvel, volgens een grondplan als van een Castrum Romanum en heeft een rechthoekig stratenplan. In de stad werden in de 16de, 17de en 18de eeuw meermalen belangrijke bijeenkomsten gehouden, die tot doel hadden vrede in de regio te brengen. Napoleon schijnt de stad bij zijn verblijf in 1796 ‘le plus beau coin d’Italie’ te hebben genoemd.

Comments are closed.