Voor de 9de keer: Cheese in Bra – 20 tot 23 september

Wat als de zucchini oogst te groot is!
6 september 2013
Vendemmia Rock bij Fontanafredda op 14 september
12 september 2013
Bekijk alles

Voor de 9de keer: Cheese in Bra – 20 tot 23 september

Eens in de twee jaar richt de focus van de Slow Food organisatie zich op KAAS. Het stadje Bra, maar eigenlijk de hele omgeving van Bra staat tijdens deze CHEESE markt in het teken van kaas. Niet alleen de kazen uit Piemonte, maar kazen wereldwijd krijgen aandacht. Het zijn vooral de kazen van kleine producenten. Door  aandacht te vragen voor kaassoorten die bedreigd en dus gered moet worden en/of beschermd tegen de wegdrukking door de massa-industrie. Het gaat om het behoud van smaak (net als bij zoveel andere voedingsmiddelen) en van een eerlijke productie.

Dit jaar staan vooral de kaassoorten uit Groot-Brittannië centraal. Daarnaast wordt aan producenten, bezoekers en deelnemers gevraagd bij het opnieuw lanceren van het project ‘De Ark van de Smaak‘ om kazen aan te wijzen die extra bescherming behoeven tegen de verwoestende standaardisatie.

Van 20 tot en met 23 september staan de straten van het oude centrum van Bra vol met kramen. Overal kan je kaas proeven. Kaas van overal, van vooral kleine kaasproducenten. Vaak ook heel lokale kazen. Soorten, die je niet zo maar in de supermarkt zult treffen. Kazen die nog smaak hebben. Ook kazen uit Nederland!

Bezoekers van deze dagen kunnen naast heel veel proeven, dan ook heel veel leren over kaas. Zo kunnen er proef workshops worden gevolgd in het vlakbij Bra gelegen Pollenzo. Deze workshop vinden plaats in de Università di Scienze Gastronomiche (de universiteit van de smaak) en bij de Banca del Vino (waar de lekkerste wijnen, niet alleen uit de Langhe, liggen). Ook zijn er kookcursussen en bieden veel restaurants zogenoemde dinner dates – kaasdiners. Verder zijn er bijeenkomsten waar issues rond rauwe melk, fermentatie, de kaastraditie op de Britse eilanden, dierenwelzijn en het belang van weide grazen aan de orde komen.

Het evenement is een combinatie van een beurs met vertier en genot en een beurs van het uitwisselen en overdragen van kennis, van het leren, het verenigen en het zoeken van steun. Maar vooral ook van het vragen voor aandacht voor een eerlijke productie. Dezer dagen over kaas. Dus liefhebbers van kaas…

Comments are closed.