Vendemmia Rock bij Fontanafredda op 14 september
12 september 2013
Voor wie van slakken houdt!
15 september 2013

De Palio van Asti is dan wel niet zo beroemd als die van Siena, maar dat maakt deze paardenrace door het oude centrum van Asti  niet minder bijzonder. De paardenrace is op zondag 15 september, de dagen daaraan voorafgaand zijn er diverse festiviteiten, die bij dit festijn horen.

Donderdag 12 september, vanavond dus, is er om 21.00 uur op het Piazza San Secondo een wedstrijd wie het mooiste het vaandel kan zwaaien. Vrijdag is er in de straten van het centrum een markt en zijn er in de diverse wijken feestelijke diners. Op zaterdag is er een markt waarbij alles in het teken van de komende Palio staat. Er zijn activiteiten speciaal voor kinderen en om 16.00 uur wordt er proef gereden met de paarden zonder zadel. Toegang is dan gratis.

Op zondag begint de grote dag om 10.00 uur met het wijden van de paarden en hun jockey in de diverse parochies. Om 11.00 uur zijn de vaandelzwaaiers te zien op het Piazza San Secondo en om 12.00 uur is daar de officiële inschrijving voor jockey en paard. Om 14.00 uur start op de Piazza Cattedrale een optocht met circa 2000 deelnemers in historische kostuums. Vooraan zullen de winnaars van vorig jaar lopen, gevolgd door de andere wijken. En om 16.00 uur begint dan de paardenrace, de Palio. Er zijn drie races van elk zeven paarden. Aan de races doen de 14 wijken van Asti en 7 omliggende plattelandsgemeenten deel. De finale is om 21.00 uur. Dit is de feitelijke Palio.

Volgens de analen werd de eerste Palio in Asti in 1275 gehouden onder de muren van het toen vijandelijke Alba. Dit om de Albanezen te tarten. De eerste races waren een vorm van elkaar uitdagen tussen de ridders van adellijke families. De winnaar krijgt het felbegeerde zijden vaandel met het insigne van de stad en van de beschermheilige San Secondo.

Meer informatie: www.palio.asti.it

Comments are closed.