Canelli, de hoofdstad van de Spumante

Een film over de CHEESE markt in Bra – over kaas en nog eens kaas
19 september 2013
Invito a cena .. a buio – dineren in het donker
30 september 2013

Canelli wordt wel gezien als de hoofdstad van de Spumante, mousserende wijnen. Hier zou de eerste mousserende wijn gemaakt zijn. Het plaatsje ligt tussen Santo Stefano Belbo en Nizza Monferrato langs de rivierbedding van de Belbo rivier in de Piemontese provincie Asti. Men denkt dat de Liguri in de prehistorie  er al de eerste wijnstokken plantten. In ieder geval was er in het jaar 1000 van onze jaartelling al enige vorm van wijnbouw. De naam Canelli komt voor het eerst in 961 voor in de annalen.

Canelli ligt op de grens van twee streken, de Langhe en de Monferrato. Boven het stadje torent het majestueuze kasteel. In 1235 maakte Canelli deel uit van de Republiek van Asti en Canelli en was als zodanig een grote rivaal van de hertog van Monferrato. In hun strijd tegen deze hertog kreeg Canelli steun van de Savoye. Een belangrijke zegen was in 1631 toen het beleg van de stad door de hertog van Mantua ten tijde van de successie oorlog met de hertog van Monferrato met hulp van Savoye-soldaten werd gebroken. Deze zege wordt nog elk jaar in de derde week van juni gevierd: Assadio di Canelli.

Het kasteel van Canelli is in de 11de eeuw gebouwd ter verdediging van de weg die naar de havens van Savona en Vado Ligure leidde. In 1617 werd het kasteel verwoest tijdens een oorlog tegen Monferrato. In 1930 is het gerenoveerd tot een elegante villa en nu is het eigendom van de Gancia familie, bekende wijnmakers uit de streek.

Canelli beschikt over grote wijnkelders, wel aangeduid als ondergrondse kathedralen: Cattedrali sotterranee. De 13 kilometer aan kelders onder de stad zijn kandidaat voor de Unesco Werelderfgoedlijst. Miljoenen flessen wijn liggen hier bij een constante temperatuur van 12 tot 14 graden Celcius. Een kilometer lange wijnkelder van Gancia is te bezoeken: meer informatie Cantine storiche

Naast de mousserende wijnen Asti en Moscato d’Asti worden in Canelli ook andere rode en witte wijnen geproduceerd: Barbera d’Asti, Dolcetto d’Asti, Cortese dell’Alto Monferrato en Freisa d’Asti.

Andere feesten in Canelli zijn: 4de weekend van september het wijnfeest, tweede zondag van november de Fiera di San Martini, tweede zondag van november de Fiera Regionale del Tartufo. Canelli is een van de stadjes die meedoet aan de Palio di Asti. In 1974 wonnen ze deze race met het paard Spumantino. Op dinsdag en vrijdag is het markt in Canelli.

Comments are closed.