Variaties op de Mangialonga komend weekend (24-25 augustus 2014)

Bezoek anders: koepel toren Mole Antonelliana in Turijn
19 augustus 2013
Dolce street food in Turijn
26 augustus 2013
Bekijk alles

Variaties op de Mangialonga komend weekend (24-25 augustus 2014)

Elke zomer wordt in de dorpen, die iets met wijn, kaas of andere Langarole lekkernijen van doen hebben, zogenoemde Mangialonga georganiseerd. Dit zijn wandeltochten door het stadje en/of de omringende wijngaarden/landerijen, waarbij tussentijds gestopt wordt om iets te eten of aan het einde van de tocht de lokale wijn te proeven. Meestal wordt aan de deelnemers voor aanvang een kleine bijdrage in de kosten gevraagd.

Komend weekend, 24-25 augustus, worden dergelijke tochten georganiseerd in La Morra, Treiso en Verduno. Als er tijdens de tocht wijn geproefd kan worden, loop je met een zakje om de nek waarin net een wijnglas past – jouw wijnglas voor tijdens de tocht. Soms ook eindigt de tocht met de beklimming van de plaatselijke toren. Een enorme klus na al dat wijnproeven :-). Soms ook staat een paard met wagen klaar de mensen weer naar het beginpunt te brengen.

Verduno: Op zaterdag 24 augustus wordt hier de tocht ‘Guarda che luna‘ georganiseerd. De tocht begint om 21.00 uur en gaat door de wijngaarden van de Bassa Langa. Lengte: circa 12 km. Aan het einde is een wijnproeverij van de Verduno Pelaverga in samenwerking met het wijnhuis Ca’ del Re. Kosten: € 7,-. De Pelaverga is een wijn, die alleen in de provincie Cuneo geproduceerd wordt. Voor meer informatie: zie mijn boek (Genieten in Piemonte) op pag. 31. Aangeraden wordt goede wandelschoenen aan te trekken, een pet, zaklantaarn en flesje water mee te nemen. De avond wordt rond 23.30 uur afgesloten. Verzamelpunt: Rotonda di Verduno, Strada Provinciale 58, Verduno. Reserveren via de website www.terrealte.cn.it

La Morra: de Mangialonga wordt hier al sedert 1986 georganiseerd. De tocht gaat op zondag 25 augustus door de wijngaarden met nebbiolo druivenranken (bron voor de La Morra Barolo) over circa 4 km. De prijs voor een deelnemerskaartje is hier wat hoger dan elders, namelijk € 40,- voor volwassenen en € 20,- voor kinderen van 13-17 jaar (< 12 jaar is gratis). Aangezien er veel belangstelling is voor deze tocht, waar op gezette tijden gestopt wordt voor een hapje  (salumi, tajarin, bocconcini di vitello, formaggi, dolci) en drankje (Dolcetto, Nebbiolo, Barolo, Moscato) is het aan te raden je van tevoren op te geven via telefoonnummer: 0039 0173 509204 of 500344 of via info@la-morra.it . De tocht start op het Piazza Castello in la Morra. Je kan of om 11.30 of om 13.30 uur starten.

Treiso: Ook op zondag 25 augustus vindt hier voor de 6de keer de Sentieringusto plaats. In Treiso is de tocht circa 6 km lang en gaat door de wijngaarden van Dolcetto, Barbera, Nebbiolo en Moscato wijnen in het Treiso gebied. De tocht geeft ook een beeld van de vegetatie in dat deel van de Langhe dat aangeduid wordt als Bassa Langa, het lagere deel van de Langhe. Hier wordt de tocht georganiseerd door de Associazione Trekking in Langa. Bij elk stoppunt kunnen wijnen van de producenten uit het Treiso-gebied worden geproefd. Verder staan er ravioli, een secondo, kaas en dolci op het menu. Op het eindpunt wacht muziek en kan er gedanst worden. Vanaf 18.30 uur is er een merenda sinoira. De tocht kost € 25,- per persoon. Reserveren via: info@sentieringusto.it of proloco@treiso.it of telefoonnummer 0039 3396097547 / 3397188217 (vraag dan ook hoe laat het begint). De tocht start op de piazza.

Komend weekend geen tijd, op 31 augustus wordt in Novello de Novellando e degustando sotto le stelle georganiseerd, begin september is het feest in Montà. Kijk voor meer informatie op het maandprogramma van het bureau voor toerisme in Alba: www.langheroero.it

Comments are closed.