Koffie drinken in Turijn
8 augustus 2013
Op de hoogte blijven van het nieuwste dat Turijn te bieden heeft …
9 augustus 2013

Midden in de stad ligt het een paar jaar geleden prachtig gerestaureerde Palazzo Madama. Van buiten ziet het er al bijzonder uit: aan de ene zijde een middeleeuws fort met torens en aan de andere zijde, een strak barokken gevel. Het gebouw heeft een bewogen geschiedenis achter de rug: van Romeinse toegang tot de stad, fort, kasteel,  officiële residentie van twee hertoginnen van het huis Savoye (Madame Reali), zetel van de Senaat van het Sardijnse koninkrijk tot museum nu.

Het museum biedt onderdak aan het museum van de Oudheid, museo di Arte Antica, en bezit verder meer dan 70.000 werken uit de tijd van de middeleeuwen tot de barok: schilderijen, beelden, miniaturen, majolica, porselein, goud en zilver, meubelen en wandkleden die getuigen van de rijkdom en kunstvaardigheid van tien eeuwen Italiaans en Europees kunstenaarschap. Alles van hoge kwaliteit. De kunstwerken zijn op een prachtige wijze tentoongesteld. Ook al heeft kunst en/of dit tijdperk niet je eerste interesse, de wijze van presenteren maakt het bezoek tot een genoegen.

Naast kunst en antiek is de zaal van de Senaat uit de 19de eeuw nog in zijn oorspronkelijke staat te bezoeken. Met beeld en geluid wordt een discussie van die Senaat op erg leuke manier weergegeven. Ook al versta je er niets van, toch even gaan kijken en luisteren. De toren is te beklimmen en vandaar kan je een ander blik op de stad en omliggende heuvels en bergen werpen.

In het inpandige chique cafè kan in stijl een kop koffie met kleine hapjes worden genuttigd.

Naast de vaste collectie is het Palazzo gastvrouw van wisselende tentoonstellingen. Tot 1 september a.s. is er nog een retrospectief van de fotograaf Elliott Erwitt te zien en tot 13 oktober 2013 een deel van de rijke Basilewsky collectie uit de Hermitage in Sint Petersburg: kunstnijverheid van de 4de tot 16de eeuw, van Byzantium tot Spanje. Werk dat past bij wat het museum al huisvest.

Op 7 september, 5 oktober, 2 november en 7 december bezoekt ‘Madame Knit‘ het museum en kan er voor 4 euro worden deelgenomen aan een speciale breisessie. Ook zijn er produkten van Madame Knit in de bookshop te koop.

Let op: het museum is op maandag gesloten. De andere dagen tussen 9.00 en 19.00 uur te bezoeken.

Meer informatie: www.palazzomadamatorino.it

Comments are closed.