Bezoek anders: koepel toren Mole Antonelliana in Turijn

Bezoek aan de Bottega del vino Dolcetto di Dogliani
10 augustus 2013
Variaties op de Mangialonga komend weekend (24-25 augustus 2014)
21 augustus 2013
Bekijk alles

Bezoek anders: koepel toren Mole Antonelliana in Turijn

Naast gezichtsbepalende toren van Turijn is de Mole Antonelliana ook hèt filmmuseum van Italië: Museo Nazionale del Cinema e la Città di Torino. Ter gelegenheid van haar 150-jarig bestaan, kunnen nu delen van de enorme koepeltoren worden bezocht. Deze was tot nu toe nog niet toegankelijk voor het publiek. Het bezoek gaat tot een hoogte van meer dan 85 meter. Boven in de toren kijk je uit over het historische centrum van de stad.

Van oorsprong was de Mole bedoeld als een synagoge. Het is in 1863 gebouwd door de Novarese architect Alessandro Antonelli. Echter, nog voordat de synagoge gereed was, kocht de gemeente van Turijn het gebouw in 1878 met de intentie het als symbool voor de nationale eenheid van Italië te gebruiken. Turijn was toen de eerste hoofdstad van het verenigde Italië. Nu herbergt het gebouw een enorme collectie films, boeken, foto’s, attributen, filmsets, ed. van bekende en minder bekende films. De basis wordt gevormd door de collectie van Maria Adriana Prolo.

Verder zijn er in de Mole tentoonstellingen en filmfestivals. Eens per jaar is er een filmlab voor beginnende filmmakers.

Meer informatie: http://museocinema.it/percorsi_visita.php

Comments are closed.