Bezoek aan de Bottega del vino Dolcetto di Dogliani

Op de hoogte blijven van het nieuwste dat Turijn te bieden heeft …
9 augustus 2013
Bezoek anders: koepel toren Mole Antonelliana in Turijn
19 augustus 2013
Bekijk alles

Bezoek aan de Bottega del vino Dolcetto di Dogliani

Aan de linkerkant van de majestueuze dom (met groene koepel) van Dogliani in de kelders van het gemeentehuis leer je alles over de wijnen die in het Dogliani gebied worden gemaakt. De wijnen zijn voor het merendeel Dolcetto wijnen, waaronder de Dogliani DOCG. In deze kelders met een prima temperatuur voor wijn tref je een heel aardige oudere heer, die je met liefde vertelt over ‘zijn’ wijnen: de wijnen van 45 producenten uit het Dogliani-gebied. Eens, rond 1500, was dit gebouw een Karmelieter klooster en werden de kelders misschien toen al gebruikt voor het bewaren van wijn. Monniken waren waarschijnlijk de eersten die hier wijn maakten.

De Bottega is open op vrijdag (15-19.00 uur), zaterdag en zondag (9.30-12.30 en 15-19.00 uur). Als je er komt staan er twee Dolcetto wijnflessen open en kan je deze keuze van de dag gratis proeven. Toen wij er waren kon je een ‘gewone’ Dolcetto en een Dolcetto Superiore – Dogliani DOCG proeven.

In deze kelder krijg je een goed overzicht van welke wijnen van kwaliteit in het Dogliani gebied wordt gemaakt. Niet alleen, maar wel vooral Dolcetto wijnen. Het kan een eerste stap zijn ter oriëntatie, om vervolgens een van de producenten ’thuis’ te bezoeken en aldaar deze en mogelijk andere wijnen te proeven en kopen.

De Dolcetto geldt over het algemeen als de makkelijkst te drinken wijn. Tenminste afgezet tegen de andere in de Langhe en Monferrato geproduceerde wijnen. Dolcetto drink je jong, meestal binnen een jaar of drie. Het mag vrij koel (16-20 graden) gedronken worden. Het productiegebied van de Dolcetto beslaat Bastia, Belvedere Langhe, Clavesana, Cigliè, Dogliani, Farigliano, Monchiero, Roccacigliè, Roddino en Somano. De Dolcetto Superiore heeft minstens één jaar verplichte kelderrust.

In bijvoorbeeld La Morra, Barbaresco, Canale en Verduno tref je ook dergelijke bottege. Allemaal met wijn, die in ‘hun’ gebied gemaakt wordt. Zie voor een overzicht van alle Enoteche en Bottege bladzijde 27 van mijn boek ‘Genieten in Piemonte’.

Comments are closed.