Palazzina di Caccia Stupinigi deels gerestaureerd en weer open

Meer muziek: MITO per la città – Concerti quasi fuori
28 juli 2013
De oude bovenstad van Monforte d’Alba
31 juli 2013
Bekijk alles

Palazzina di Caccia Stupinigi deels gerestaureerd en weer open

Overzichtsfoto, eigendom Giovanni Zanetti

Dit paleis was eens het jachtpaleis van de Savoye familie. De bouw van dit enorme paleis begon in 1729. Eerste architect was Filippo Juvarra. Tot eind 18de eeuw werd er aan dit complex gebouwd, waaronder door architect Benedetto Alfieri. Hun invloed zie je terug in de rococo van andere Europese koninklijke residenties.

Stupinigi was een plek waar het hof van Savoye zich ontspande tijdens de jacht. In de 18de en 18de eeuw gaf men er graag feesten en ook Napoleon kon deze plek waarderen toen hij hier begin 19de eeuw was. Nu valt het onder bescherming van de Fondazione Ordine Mauriziano en is men met financiële hulp van Unesco en vele andere sponsoren begonnen de gebouwen en tuinen weer in oude luister te herstellen. Circa een derde deel van het paleis is nu weer te bezichtigen.
Het paleis zie je al van verre. Alleen al door het enorme hert dat op het dak van het centrale gebouw staat. Vanaf de rondweg rondom Turijn, afslag Stupinigi, rijd je er via een lange met bomen omzoomde laan zo op af. Borden met dat je op de goede plek bent of waar je je auto kunt parkeren ontbreken; net zoals de rijen toeristen als bij vele soortgelijke Franse paleizen. Wij reden dus eerst een rondje rondom dit paleis met enorme ommuurde tuin en parkeerden vervolgens onze auto langs die lange toerit met bomen. De toegang tot het paleis is in de linker vleugel, vanaf het middenplein te benaderen. Alles gaat nog wat knullig. Een plattegrond met waar wat is, hebben ze nog niet. Dat is nu ook nog niet nodig, bleek later. Er zijn nog maar een paar vertrekken te bezichtigen en de route daarlangs staat duidelijk aangegeven. Je tas moet in een locker en er mogen geen foto’s genomen worden. Dat laatste is erg jammer, want binnen tref je een aangename verrassing die schreeuwt om gefotografeerd te worden.
Zaal met arabesken en andere ornamenten
en speels geschilderde dieren,
foto eigendom Giovanni Zanetti
Scuderie,
foto eigendom Giovanni Zanetti

De vertrekken waar ooit de bibliotheek was gevestigd, de zaal van de stalknechten (scudieri), de centrale hal en enkele appartementen (waaronder van de koning en koningin) zijn op dit moment te bezichtigen. De aangename verrassing zit in de mooie schilderingen. De geschilderde taferelen van de jacht met afbeeldingen van de voorbereiding, verzamelen van jagers en honden en van de jacht zelf, afbeeldingen van het wild, ed. maken die zaal een aangename ruimte om doorheen te lopen. Dit is niet alles. Ook de prachtig zijden wandversieringen met bloemen en chinoiserie decors in de appartementen, de zaal met arabesken en andere ornamenten en speels geschilderde dieren en niet te vergeten de plafonds in de meeste zalen. Allen zijn prachtig beschilderd. En er is zowaar een marmeren badkuip, voor de koningin. De centrale hal heeft een indrukwekkend en mooi gerestaureerde kroonluchter.

Naar buiten kijkend zie je dat er aan de tuinen nog alles moet geschieden. Populieren als indertijd toen de heren nog op jacht gingen, zijn al weer geplant. De rest volgt snel, te oordelen aan de sporen van grondwerkzaamheden.
Het is een bezoek van een uur. Wij hebben ervan genoten! Let op: op maandag is het gesloten en aangezien de restauraties voortgaan is het nu alleen tot 31 oktober 2013 te bezoeken.
In een van de panden langs de lange toegangsweg (waar wij ook parkeerden) is een restaurant (gesloten toen wij er op een zondag waren) en een bar met terras buiten. Hier zijn onder andere koffie en broodjes te verkrijgen.

Comments are closed.