Het fort van Fenestrelle – La fortezza di Fenestrelle

Nog meer muziek in de Langhe deze zomer
8 juli 2013
Pavese festival – boeken, muziek, kunst, films en theater – XIII editie
8 juli 2013
Bekijk alles

Het fort van Fenestrelle – La fortezza di Fenestrelle


In de Valle del Chisone, gelegen ten westen van de stad Turijn, ligt vastgeplakt tegen de steile hellingen van de Monte Orsiera (2878 m. hoog) een immens groot fort uit het einde van de 17de/begin 18de eeuw. Op voorstel van een generaal van Lodewijk XIV, die de buitengrenzen van Frankrijk wilde versterken, werd het eerste deel van het fort gebouwd. Het fort heette toen ‘forte Mulin’. Die bouw startte in 1694. Toen hoorde dit stuk berg nog tot Frankrijk. 

In 1708 werd dit deel van de Valle del Chisone ingenomen door de koning van Sardinië, de Savoye Vittorio Amedeo II, en met de Vrede van Utrecht in 1713 kwam het ook officieel in handen van deze familie. De Italianen vonden het fort niet sterk genoeg om zich te verdedigen tegen de Fransen en begonnen rond 1727 met het bouwen van wat nu Fenestrelle heet…

Lees verder onder de tab: Verborgen parels in Piemonte.

Comments are closed.