De oude bovenstad van Monforte d’Alba
31 juli 2013
Wandelen in de Langhe en Monregalese
6 augustus 2013

De hazelnotenoogst begint traditiegetrouw rond 15 augustus. Dit jaar is dat waarschijnlijk iets later gezien het koude voorjaar ook hier in Italië. Volgens de boeren loopt de natuur een maand achter. Met hazelnoten zijn de meest lekkere recepten te maken. Een paar noem ik al in mijn boek. Gisteren hebben mijn dochter en haar vriendin een ander recept uitgeprobeerd; eentje uit een van een vriendin gekregen kookboek van Jamie Oliver, zoals bekend een fan van de Italiaanse keuken. De hazelnoten waren de laatst overgeblevenen van vorig jaar. Het was een groot succes. Was omdat de taart geen lang leven beschoren was.

Tijdens de oogst is het al druk genoeg. Daarom wil ik nu alvast dit recept met jullie delen.

Voor 6 personen.
Nodig:
125 gram hazelnoten (bij voorkeur Tonda Gentile delle Langhe)
115 gram boter op kamertemperatuur, plus extra voor invetten
125 gram suiker
4 grote biologische eieren, gesplitst
rasp van 1 sinaasappel
30 gram bloem (glutenvrij in ons geval)
125 gram ricotta
2 eetlepels maanzaad
mespunt zout
3 volle eetlepel jam, bij voorkeur abrikozen

Verwarm de oven voor op 190 graden Celcius. Leg bakpapier op de bodem van een springvorm met 28 cm doorsnee. Vet de rand in met boter en zet de springvorm in de koelkast. Rooster de van hun schil ontdane hazelnoten max. 5 minuten in de oven op 180 graden Celcius. Pas op dat ze niet te donker worden. Laat ze afkoelen en maak ze daarna fijn: in foodprocessor of bedekken met theedoek en dan fijndrukken met een deegroller.

Meng de boter en suiker tot een zacht romig mengsel. Voeg er een voor een de dooiers en de sinaasappelrasp toe. Zeef de bloem erboven, verkruimel de risotto, roer de hazelnoten en het maanzaad erdoor. Klop in een andere kom de eiwitten met het zout heel stijf en spatel het voorzichtig door het hazelnootmengsel. Schenk het geheel in de taartvorm en bak het in 25-30 minuten licht goudbruin. Haal de taart uit de oven en laat het afkoelen.

Doe intussen de jam met 4 eetlepels water in een steelpannetje en breng alles langzaam aan de kook. Bestrijk hiermee de bovenkant van de taart. Je kan er ook nog geraspte chocolade overheen strooien. Dat laatste hebben wij niet gedaan; vergeten ;-). Het eerste stukje taart hebben we met zelf gemaakte pistache ijs gegeten.

Eet smakelijk!

Comments are closed.