Verborgen parels in Piemonte: een verhaal over twee middeleeuwse bruggen

Verborgen parels in Piemonte: Chiesa di San Fiorenzo
31 mei 2013
Sale San Giovanni – Non solo erbe op 29 en 30 juni 2013
28 juni 2013
Bekijk alles

Verborgen parels in Piemonte: een verhaal over twee middeleeuwse bruggen

Duidelijk zichtbare bewijzen van bewoning door roofridders, landadel en geestelijken zie je op de bergkammen en heuveltoppen van de Piemontese streken Langhe, Monregalese en Monferrato. Torens, die als uitkijkpost dienden om de bevolking tijdig te waarschuwen wanneer Saraceners (Arabieren uit Noord-Afrika) in aantocht waren voor de zoveelste plundering van dorpen en het roven van blanke vrouwen. Robuuste kastelen, vaak van iets latere datum, waar de feodale landadel verbleef. Kerken in stadjes en dorpen en kapellen op heuveltoppen, zo ver het oog reikt. Je ziet ze, waar je ook staat of gaat.
 
Anders is het met de middeleeuwse bruggen. Hoewel een knap staaltje middeleeuws ingenieurswerk, liggen ze onopvallend in het landschap en doen braaf hun werk: gelegenheid geven tot een makkelijke overtocht. Al sinds ergens in de 15de eeuw zorgen ze ervoor dat handelsreizigers met hun ezeltjes en kostbare waar van zuid naar noord of andersom konden reizen. En nu, zoveel eeuwen later, zijn ze nog steeds dienstbaar aan een ieder die door de streek trekt. Nu niet per paard, ezel of te voet, maar vaker per auto en soms ook op de fiets.
Zover ik tot nu toe weet, zijn er in de Langhe nog drie bruggen die aan deze beschrijving voldoen. Die bruggen liggen in Monastero Bórmida, nabij Spigno Monferrato en in Cáiro Montenotte, waarbij de laatste net niet meer in Piemonte maar in de regio Ligurië ligt. In de rubriek ‘Verborgen parels in Piemonte’ lees je er meer over.
Het kasteel van Monastero Bórmida is eigendom van de gemeente en in 2013 op de volgende dagen te bezoeken: 16 en 23 juni, 7 en 21 juli, 18 augustus, 1 en 22 september, 6 oktober van 15.00-18.00 uur. Zie: www.castelliaperti.it/pagine/ita/scheda.lasso?-id=71
De gemeente van Spigno Monferrato heeft een aantal wandeltochten uitgezet, waarvan één via de bewuste brug. Zie voor het kaartje: www.spignomonferrato.com/Fuoriclasse/percorsiverdi/percorsi_verdi.htm

Comments are closed.