Meivakantie in Piemonte / Langhe
29 april 2013
Verborgen parels in Piemonte: Chiesa di San Fiorenzo
31 mei 2013

Bijna een halve eeuw geleden, op 12 juli 1963, werd een wet van kracht die het einde betekende van een jungle aan Italiaanse wijnen. Toen werd het Denominazioni di origine controllate ingesteld. Deze maatregel kan als een succes worden beschouwd. Sedertdien representeert 70% van alle Italiaanse wijnen een denominazione. Hiervan hebben 330 een DOC en 73 een DOCG.

Piemonte is voor deze ontwikkeling belangrijk geweest. De vader van deze wet uit 1963 was senator Paolo Desana uit Casale Monferrato. De daaropvolgende wet, de zogenoemde 164 uit 1992, werd bekrachtigd door minister Giovanni Goria, afkomstig uit de provincie Asti. Over deze voor de erkenning en verbetering van de kwaliteit van de Italiaanse wijn zo belangrijke maatregelen is een boek geschreven en afgelopen week in Turijn gepresenteerd: “Figli dei territori”.

Comments are closed.