Zondag 14 april – Vezza d’Alba: il sentiero del tasso
10 april 2013
DOC bestaat 50 jaar
7 mei 2013

In de auto op weg naar Piemonte zagen we vele Nederlandse auto’s, die dezelfde kant opgingen. Piemonte begint ook in het voorjaar populair te worden. De vakantie begon hoopvol, met een heerlijk warme zon. Prima weer voor wandel- en of fietstochten.

Helaas nu, twee dagen later, zitten we met z’n allen in de stromende regen. Koud, nat, maar in z’n soort eigenlijk ook heel mooi. Flarden wolken verplaatsen zich door de dalen en het groen wordt alleen maar nog groener. Dit weer biedt ook zo zijn perspectieven.

Vooral de wijnliefhebbers kunnen komende dagen hun hart ophalen. In het congrescentrum aan de rand van het oude stadscentrum van Alba aan het Piazza Medford presenteren op de VINUM ruim 400 wijnproducenten zich met hun wijn. Alle grote DOCG’s en DOC’s zijn er vertegenwoordigd: Barbaresco DOCG, Barolo DOCG, Dolcetto di Diano d’Alba DOCG, Dogliani DOCG, Roero DOCG, Roero Arneis DOCG, Alba DOC, Barbera DOC, Dolcetto D’Alba DOC, Langhe DOC, Nebbiolo d’Alba DOC, Verduno Pelarvega DOC, aromatische wijnen, spumanti en passiti. Deze beurs duurt tot en met 1 mei a.s.

Voor wijnliefhebbers is er op 5, 6 en 7 mei de eerste Grandi Langhe DOCG. Eigenlijk voor de professionals onder de internationale wijnliefhebbers, maar wij gaan daar zeker een kijkje nemen. Het vindt op verschillende locaties plaats. Zie de website: http://grandilanghe.com/it_IT/home/grandi_langhe/location

Tussen de regenbuien door kan je je op 30 april en 1 mei ook wagen naar het stadscentrum. Op het Piazza Risorgimento van Alba leer je op 30 april vanaf 18.00 uur en de dag erop de hele dag hoe de pasta uit Gragnano (plaatsje ten zuiden van Napels) wordt gemaakt. Je kan de pasta dan ook proeven en vergezeld doen gaan van een glas Dolcetto Dogliani DOCG. Kinderen kunnen er ‘Mani in Pasta, op 1 mei leren hoe pasta te maken. Voor verdere afleiding is er muziek en theater in de straten.

Op woensdag 1 mei, de dag van de arbeid en feestdag, organiseert het bureau voor toerisme van Alba een rally door de Langhe: caccia al tesoro. Zoals zo vaak hier gaat het niet om als eerste over de finish te komen, maar om zoveel mogelijk van de tocht te genieten en toch een prijsje te winnen. Deelname kost € 40,- per auto (met maximaal 5 personen) en je moet je van tevoren opgeven (tel. 0039 0173 364030 of via info@turismoinlanga.it). De tocht start om 10.30 uur vanaf het Piazza Medford. De tocht gaat door de heuvels van de Langhe en door dorpjes die hun naam hebben gegeven aan de beroemde wijnen uit deze streek; het gebied dat op de nominatie staat toegevoegd te worden aan het Unesco erfgoed.

Als het weer hopelijk weer wat beter is, kan op 5 mei vanaf 15.30 uur gekeken worden naar een demonstratie van vaandeldragers op het centrale plein in de oude stad van Alba. Altijd indrukwekkend.

Wandelen en wijn gaan samen op 4 en 5 mei. Op de zaterdag start de drie uur durende wandeltocht om 15.00 uur, op zondag om 10.00 uur. Tijdens de tocht worden locaties aangedaan voor het proeven van wijn. Voor meer informatie: tartufoevino.it en bij het bureau voor toerisme in Alba. Kosten: € 15,- pp.

Op 10 mei kunnen in Barbaresco bij de Enoteca 60 verschillende wijnen uit dit gebied geproefd worden. Locatie zijn 15 restaurants. Zie: www.enotecadelbarbaresco.it

Kortom, het komt deze vakantie vast wel goed!

Comments are closed.