Barolo Chinato – Cioccolato alla corte del Barolo op 9 en 10 maart 2013

Fiera dei vini della Luna di Marzo te Asti van 8 tot 10 maart 2013
6 maart 2013
Manta – Dansen in het Castello op 10 maart 2013
6 maart 2013
Bekijk alles

Barolo Chinato – Cioccolato alla corte del Barolo op 9 en 10 maart 2013

Voor de liefhebbers van chocolade organiseert de Enoteca Regionale del Barolo samen met de Pro Loco een ontmoeting van chocolade en Barolo Chinato. Barolo Chinato wordt gemaakt van Barolo DOCG waaraan kruiden als kardamon, kina, rabarberwortel en gentiaan is toegevoegd.

De proeverij wordt vanaf 10.00 uur gehouden op de Piazza Falletti, zowel op 9 en 10 maart als op 23 en 24 maart 2013. Een twintigtal verschillende Barolo Chinato kunnen er worden geproefd en met de producenten kan er van gedachte worden gewisseld. Over de wijze van produceren, wanneer en hoe het te drinken, wat welke Chinato nu zo bijzonder maakt en over de verwachtingen van de wijn van afgelopen najaar geoogste druiven. Zoveel producenten bij elkaar is bijzonder, aangezien maar weinigen deze gearomatiseerde wijn maken.
Chocolade liefhebbers kunnen er ook hun hart ophalen. Enkele van de betere chocolade huizen in Piemonte bieden de mogelijkheid hun chocolaterieën te proeven. Dit zijn Baratti & Milano, F.lli Marolo en Novi e Venchi.
Barolo Chinato werd in de 19de eeuw ontwikkeld door Giuseppe Cappellano en in de jaren 70 van de vorige eeuw door zijn neef Teobaldo Cappellano, een eigenwijze wijnmaker uit Serralunga d’Alba, opnieuw op de kaart gezet. Eigenwijs in het weigeren pesticiden te gebruiken en eigenwijs in het niet enten van zijn druivenstokken op een Amerikaanse onderstam; beiden toen heel gebruikelijk. Die Amerikaanse onderstam maakt de kans kleiner dat de phylloxera luis de druivenstok betreedt, met in het ergste geval de dood van de druivenstok tot gevolg. Zoon Augusta zet de eigen wijze familietraditie voort. Serralunga d’Alba ligt ten oosten van Barolo en behoort tot het ‘Barolo-wijngebied’.
Geen tijd om komend weekend ‘even’ naar Barolo af te reizen voor de Chinato en chocolade. Neef Fabio Cappellano verkoopt deze Barolo Chinato in zijn delicatessenwinkel ‘il Tartufo’ aan de Mindersbroerstraat 2 te Delft. De Chinato van Cappellano is populair, waardoor het elk jaar afwachten is hoeveel flessen Fabio kan bemachtigen voor de Nederlandse liefhebbers. Bel dus van tevoren om te vragen of het nog voorradig is.

Comments are closed.